Midlertidig førerkortbeslag
Midlertidig førerkortbeslag
Ved grove brudd på vegtrafikkloven kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten og ta førerkortet fra føreren og/eller eieren av bilen (midlertidig førerkortbeslag). Dette er fastsatt i vegtrafikklovens § 33 nr 3. Dersom den mistenkte ikke samtykker i det midlertidige tilbakekallet av føreretten og beslaget, må spørsmålet innen 3 uker oversendes tingretten for avgjørelse.
Skjellig grunn
Hos tingretten avgjøres saken i et rettsmøte. Siktede/mistenkte blir innkalt til møtet og gis anledning til å forklare seg, herunder innkalle vitner. Foreligger det innvendinger, f.eks at fartsmålingen må være feil eller at beslaget medfører stor belastning, er det viktig at dette begrunnes og dokumenteres overfor retten idet slike forhold vil kunne få betydning for om beslaget opprettholdes og beslagets lengde. Det er en forutsetning for midlertidig førerkortbeslag at det foreligger «skjellig grunn» til mistanke om et straffbart forhold som kan medføre tap av førerett.
Ikke uforholdsmessig inngrep
Beslaget må heller ikke vil være et uforholdsmessig inngrep, og ved den vurderingen vektlegges lovovertredelsens alvor, hvilken trafikksikkerhetsrisiko siktede/mistenkte representerer, hvor sterke bevis som foreligger mot ham og hvilket behov han har for å beholde førerkortet, jf Rt 2006 s. 254. Anses beslaget som uforholdsmessig, er det med andre ord ikke adgang til å holde førerkortet beslaglagt frem til straffesaken er endelig avgjort. I nevnte avgjørelse fra Høyesterett uttales:
”Etter vegtrafikkloven §33 nr. 3 kan det besluttes midlertidig tilbakekall av førerett overfor den som med skjellig grunn mistenkes for et straffbart forhold som kan medføre tap av førerett. Når det gjelder betingelsene for midlertidig tilbakekall, er det fastslått i Høyesteretts praksis at det ved beslag over et lengre tidsrom er nødvendig med en konkret påvisning av at det faktisk er behov for et slikt tiltak, jf. Rt-2004-2044. Av praksis følger for øvrig at sentrale momenter i vurderingen av tilbakekall og om dette vil være et uforholdsmessig inngrep, særlig vil være lovovertredelsens alvor, hvilken trafikksikkerhetsrisiko domfelte representerer, hvor sterke bevis som foreligger mot ham og hvilket behov han har for å beholde førerkortet, jf. blant annet Rt-2005-160, Rt-2005-605 og Rt-2005-1252.”
Når straffesaken kommer opp til endelig avgjørelse, og tap av førerrett og tapstid skal fastsettes endelig, må det også der tas hensyn til den virkning tap av føreretten antas å ville få for innehaveren, f.eks om virkningen fremstår som vesentlig mer byrdefull enn det som er normalt.
Del denne siden